• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • Azərbaycan
Круглий стіл у Баку на тему: «100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки»
Опубліковано 23 січня 2018 року о 16:50

23 січня 2018 р. у Посольстві України в Азербайджанській Республіці відбувся круглий стіл на тему: «100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки».

У заході взяли участь депутати Міллі Меджлісу Азербайджану, зокрема Керівник робочої групи Міллі Меджлісу Азербайджану з міжпарламентських зв'язків «Азербайджан-Україна» Р.Гулієв, представники виконавчих органів влади і політичних кіл Азербайджану, керівник Центру політичних досліджень «Атлас» Е.Гулієв, військовий кореспондент У.Джафаров, а також представники громадських організацій, зокрема актив Українського конгресу Азербайджану (УКА) під керівництвом Голови правління УКА Ю.Осадченка, представники Української громади ім. І.Франка у м.Сумгаїт на чолі з Т.Мусаєвою, директор Українського культурного Центру при Бакинському слов'янському університеті Л.Керімова, а також представники азербайджанських ЗМІ.

На початку заходу прозвучав Гімн України на честь 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки.

У ході проведення зазначеного круглого столу учасникам було продемонстровано фото- і відео-матеріали, а також документи, які відображають процес підготовки і прийняття Центральною Радою IV-го Універсалу, який проголошує незалежність Української Народної Республіки.

   

Перед учасниками круглого столу з доповіддю виступив Посол України в Азербайджанській Республіці О.Міщенко, який інформував присутніх про події становлення української державності на початку ХХ століття, а також провів паралелі з недавніми подіями в Києві, пов'язаними з Революцією Гідності 2013-2014 рр.

   

Посол О.Міщенко також зазначив, що сучасна Україна є спадкоємицею державницьких традицій Української Революції 1917-1921 рр. Він окремо наголосив про давню історію дипломатичних відносин між Україною і Азербайджаном.

Посол України також акцентував увагу присутніх на тому, що збройна агресія Російської Федерації проти України - це реакція кремлівського режиму на вибір українців бачити свою країну незалежною, європейською і демократичною державою. Внаслідок збройної агресії РФ проти України, станом на січень 2018 р., загинуло понад 10 тис. і поранено більше 24 тис. громадян України. Близько 1,7 млн. українців стали вимушеними переселенцями. Під тимчасовою окупацією РФ знаходяться АР Крим, а також окремі регіони Донбасу в зв'язку з незаконними діями терористичних утворень т.зв. «ДНР» і «ЛНР» за підтримки збройних сил РФ.

О.Міщенко підкреслив, що символічним стало те, що Закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» був прийнятий Верховною Радою України 18.01.2018 р. - напередодні 100-річчя незалежності УНР. Цей закон є адекватною відповіддю на агресію РФ проти України. Закон створює нову правову базу для вирішення завдань щодо протидії російській агресії, захисту прав, свобод і законних інтересів громадян України на окупованій території, а також створює основу для відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. У Законі, зокрема, визначено, що продовжуючи агресію проти України, Росія, як сторона міжнародного збройного конфлікту, цілеспрямовано руйнує Нормандський процес і Мінські домовленості, застосовуючи тактику контрольованої ескалації на Донбасі. Незважаючи на провокаційну політику Росії, Закон підтверджує пріоритетність мирного, політико-дипломатичного врегулювання з урахуванням права України на самооборону відповідно до ст. 51 Статуту ООН. У той час, як Росія підриває мирний процес, Україна практичними кроками, зокрема на політичному рівні, підтверджує прихильність Мінським домовленостям.

У рамках заходу Посол О.Міщенко вручив посвідчення закордонного українця громадянці Азербайджану українського походження Н.Мірзоєвій.

У своєму виступі Керівник робочої групи Міллі Меджлісу Азербайджану з міжпарламентських зв'язків «Азербайджан-Україна» Р.Гулієв підкреслив, що історія двосторонніх відносин між Україною та Азербайджаном свідчить про те, що ці відносини почали активно розвиватися ще з часів Української Народної Республіки та Азербайджанської Демократичної Республіки. Свідченням цього є те, що 8 лютого 1919 р. у Баку керівник Особливої дипломатичної місії Української Народної Республіки в Азербайджанській Демократичній Республіці І.Красковський вручив вірчі грамоти Міністру закордонних справ Азербайджану Фаталі Хану Хойському. Було відзначено, що 10.04.2009 р. в самому центрі Баку на будівлі по вул. Істіглаліят, 31 була встановлена Меморіальна дошка на честь першої дипломатичної місії УНР в Азербайджані (1919-1920 рр.).

   

У рамках круглого столу учасники виступили з окремими доповідями щодо важливих історичних подій в контексті 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки. Зокрема, громадянка України азербайджанського походження С.Калантарова виступила з доповіддю про історичні події, пов'язані з боєм під Крутами 29.01.1918 р.

У рамках круглого столу також були представлені окремі виступи керівника Центру політичних досліджень «Атлас» Е.Гулієва, військового кореспондента У.Джафарова, а також Голови Українського конгресу Азербайджану Ю.Осадченка.

   

   

    

    

     

   

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux